כשמדברים על תרבות הקריאה בארץ, לא ניתן שלא להזכיר את דוד ארליך. כסופר, כעיתונאי וכמייסד בית הקפה הספרותי המיתולוגי "תמול שלשום" בירושלים, הצליח ארליך, במהלך השנים, לחבר אינספור קוראים – לא רק ליצירותיו, אלא גם לקריאה כמכלול. המעוניינים לשמוע עוד על ספרות בעידן הטכנולוגי, כמו גם על סיפוריו העשירים ממהלך הקריירה, יכולים לעשות זאת במסגרת ההרצאות שהוא מעביר לקהל הרחב.

אודות

דוד ארליך נולד ב-1959 ברמת גן, והחל בקריירה עיתונאית מיד לאחר שירותו הצבאי. תפקידו הראשון היה ככתב בעיתון הירושלמי "דבר", ולאחר מכן חבר מערכת במגזין בני הנוער "חמצן". בהמשך שימש ככתב וכמפיק בתחנת הרדיו של כל ישראל, וכן ככתב "הארץ" למשך שלוש שנים.

במהלך השנים, התגורר דוד ארליך במספר מקומות בחיפושו אחר השראה, ובכלל זה האי היווי קורפו והאי האוסטרלי פלינדרס. לקראת סוף שנות ה-90, לאחר שסיים לימודי בלשנות אנגלית באוניברסיטה העברית, עבר לארצות הברית, ושימש שם כמרצה. בארצות הברית הוא נחשף לטרנד ששינה את חייו: בתי קפה "ספרותיים", המשלבים בתוכם חנות ספרים.

כשחזר לישראל, ב-1993, החליט להקים בית קפה בקונפסט זה, שיציע אוכל איכותי, ספרות מגוונות ומפגשים עם סופרים. הוא פתח את בית הקפה "תמול שלשום" (על שם ספרו המפורסם של ש''י עגנון), בשכונת נחלת שבעה בירושלים, שהפך עם השנים לפופולארי עבור מבקרים מכל הקבוצות והמגזרים באוכלוסיה.

הקריירה של דוד ארליך כוללת בתוכה גם הוצאה לאור של שני ספרים המאגדים בתוכם מספר סיפורים קצרים פרי עטו. "הבקרים של שני וחמישי" (1999), אשר זכה לשבחי המבקרים, מאגד בתוכו סיפורים קצרים על חייהם של הומוסקסואלים בירושלים, ונוגע בנושאים חשובים דוגמת זהות, הסתרה וקונפליקטים בחברה הישראלית. הספר השני, "כחול 18" (2003), מעמיד גם הוא תחת זכוכית מגדלת את החברה הישראלית, על כל השונות והפערים שבה.

דוד ארליך נחשב לפעיל בקרב האוכלוסיה ההומו-לסבית בישראל, והיה בין מקימיו של הוועד הישראלי למלחמה באיידס (1986).

דוד ארליך נחשב לאחד המומחים הגדולים בישראל לספרות, עם דגש על תרבות הקריאה. הוא מנתח בהרצאותיו תהליכים שחלו בעולם במרוצת השנים, ואת השפעתם על "עם הספר".

כיוצר וככותב, דוד ארליך יכול לחשוף את מאזיניו גם ליצירה במובן הרחב ביותר שלה, ולהעניק להם דגשים חשובים לביטוי אישי, יצירתיות והתמודדות עם מכשולים לכל אורך הדרך.

הרצאות

הרצאותיו של דוד ארליך, המועברות בארץ ובעולם, נחשבות למעשירות, למרתקות ולרוויות הומור ורגש. נכון לעכשיו, שתי הרצאותיו הפופולאריות ביותר הן:

  • האם הספר מת? שיחה על ספרים, ספרות וטכנולוגיה - הרצאה המנתחת את תפקידה של הספרות בעידן המודרני, המאופיין בהשתלטות הטלפונים החכמים והרשתות החברתיות על חיינו. ההרצאה נוגעת לדמיון ולשוני בין שימוש בטכנולוגיה לקריאת ספרים, עוסקת בתקשורת שבין בני האדם ומנסה לענות על שאלה חשובה נוספת: האם פייסבוק, בעצם, הוא סיפור עם עלילה?
  • מי לא רוצה לגור באי יווני - הרצאה המתארת את חוויותיו של ארליך מהאי היווני קורפו, לשם עבר במהלך הקריירה שלו. הוא מתאר, בססגוניות, דמויות שפגש, ונוגע בתהליך היצירה: הן ביחס לסיפור האישי שלו, והן כמכלול. ההרצאה מעניקה לא מעט טיפים על ביטוי עצמי, יצירתיות, מחסומי כתיבה ועוד.